Gå direkt till textinnehållet

Nytt förtroende att leverera till prestigeprojekt

Campus Albano i Stockholm blir navet för svensk forskning och högre utbildning och ett av Europas största universitetsområden.
Enably har i ett första skede levererat specialinredning till Hus 3 och har nu fått förnyat förtroende att leverera specialinredning till Hus 1.
– Enably har både den bredd och kunskap som krävs för att leverera den här typen av inredning som det ställs höga krav på, säger Fredrik Bergh, delägare och arbetschef på Byggtech.

Albano blir centrum i Vetenskapsstaden som består av Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet. Här ska svensk forskning i världsklass samlas.
Under 2021 flyttade de första verksamheterna in och hela universitetsområdet, med plats för 15 000 studenter och forskare, beräknas stå klart år 2023.
Entreprenören Byggtech har ramavtal inom bygg- och hantverkstjänster med Stockholms universitet och fick uppdraget att inreda fastigheterna.
Ett gigantiskt projekt som krävde rätt samarbetspartners.
– Jag tittade först i närområdet i Stockholm och besökte jättemånga snickerier utan att hitta vad jag sökte. Via några arkitektkontakter fick jag sedan vetskap om Enably i Sävar och på den vägen är det. Enably visade sig ha både bredd- och spetskompetens för den här typen av jobb, det krävs att snickeriet kan producera stål och trä med hög slutfinish, säger Fredrik.

Albano ska totalt bestå av fyra hus.
Våren 2021 flyttade de första verksamheterna in i Hus 3 som delas med KTH och under sommaren 2021 flyttade ytterligare några av universitetets verksamheter in i Hus 2 och 4. Det var också till de två sistnämnda husen som Enably levererade laboratorieinredning – det är ett produktområde som Enably producerat under 60 års tid och har en unik helhetslösning för kunden.
Eftersom produkterna har välutformade lösningar och till stor del varit förmonterade så blir det en kostnadseffektiv levrans av inredningen.

– Det har slagit väldigt väl ut, Stockholms universitet har varit riktigt nöjda med produkterna och jag uppskattar sättet som vi och gänget på Enably har samarbetat i det här stora projektet. Det har också legat till grund för nästa uppdrag som vi ska göra klart i sommar där Enably återigen ska hjälpa oss, säger Fredrik.

Inflyttning i Hus 1 sker sommaren 2022, nu blir det specialinredning till Hus 1 som ska levereras i april.
– Vi är såklart glada och stolta över att få producera till ett prestigeprojekt som det här. Den här typen av uppdrag passar oss bra. Det är utmanande och vi får släppa loss all kreativitet som finns under vårt paraply – från sälj till projektledning och produktion, säger Ulf Söderlund, försäljningschef på Enably.


Att Enably är en leverantör till det campus i Stockholm som ska agera ansiktet utåt i Sverige är såklart ett hedersuppdrag, menar Ulf.

– Det ska drivas fram goda och stora saker i den här miljön och det känns hedersamt. Vi har lite av ett ledord inom Enably, precis som namnet antyder, så ska vi möjliggöra forskning med vår inredning, menar Ulf.

Möblerna ska tåla högt slitage och samtidigt vara hemtrevliga. Tack vare smarta, flexibla lösningar som kombinerar trä och metall, vilket är en av Enablys styrkor.

– Arkitekterna har ritat möblerna, sedan har Enably tagit vid och så håller vi projekteringsmöten där Enably bland annat gått igenom hållfasthet och kommer med andra synpunkter. Slutligen tar Sävar fram produktionsritningar. Hela den här processen tycker jag har fungerat mycket bra, säger Fredrik.

Logistiken är slutligen det sista steget innan möblerna kan slutlevereras. Vid Albano är utmaningarna lite extra stora, nämligen.
– Det gäller att allt klaffar när lastbilarna kommer, eftersom det är ett stort byggområde med flera lastbilar som ska vara på plats samtidigt så får vi speciella slottider som måste hållas. Där har vi haft ett nära samarbete med Enablys logistikavdelning som gör att det fungerat, säger Fredrik.

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Integritetspolicy.