Gå direkt till textinnehållet

Kombination av ny och befintlig inredning när Xbrane växlar upp

Svenska bioteknikföretaget Xbrane Biopharma AB står mitt i en mycket expansiv bransch, där man med hjälp av DNA-teknik utvecklar biosimilarer, läkemedel som gör livsviktiga behandlingar tillgängliga världen över.

Som ett led i denna expansion flyttar man nu in Retziuslaboratoriet granne med Karolinska sjukhuset i Stockholm, och sjudubblar (!) därmed storleken på sitt laboratorium samtidigt som man kombinerar ny och befintlig laboratorieinredning från Sävar.

– Enably har varit jätteproffsiga. När de kopplades in fick vi koll på allt ner till minsta skruvnivå, och de kunde kombinera sitt system med specialtillverkning som löste våra behov, berättar Patrik Samuelson på Xbrane.

Lite förenklat kan man säga att biosimilarer kopierar effekten av biologiska läkemedel, utan att för den skull kopiera själva läkemedlet. Detta kan revolutionera behandlingen av flera allvarliga sjukdomar som diabetes, multipel skleros, cancer, artros och ögonsjukdomar där det idag finns behandling, men de är så dyra att mycket få patienter kan få tillgång till läkemedlen. Med hjälp av en effektiv produktionsplattform och stort kunnande kring biosimilarer vill Xbrane pressa priserna på annars väldigt kostsamma läkemedel och därigenom ge fler behövande världen över möjligheten till behandling.
Utan att göra intrång på befintliga patent.

Xbrane är det enda svenska bolaget i denna bransch och kommer inom kort att lansera sin första stora produkt, ett antikroppsfragment som kan häva gula fläcken-sjukan, en åkomma som annars leder till blindhet.

– Detta arbete, och att vi nu har flera nya produkter på gång, gör att vi behöver växa, och det ordentligt, berättar Patrik Samuelson på Xbrane.

Nya och gammal inredning
Till vardags tituleras Patrik Head of Upstream Process Development vilket innebär att han ansvarar för de första delarna i ett läkemedels utveckling. Dessutom har han varit ansvarig för Xbranes flytt från Hagalund till anrika Retziuslaboratoriet, där företaget går från 235 till 1800 kvadratmeter, varav hälften är laboratorielokaler.

– Vi har varit trångbodda, och den fas vi nu går in i kräver ännu fler personer och större lokaler. Men flytten är oerhört komplex, där det gäller att minimera störningarna på en befintlig process och få teknik och inredning att fungera optimalt på plats.

En viktig del i flyttprojektet har varit att integrera ny inredning med den befintliga som funnits där sedan Retziuslaboratoriet byggdes 2002.

– Det har varit viktigt för oss, ur kostnads- men framförallt av miljöskäl. Det kändes vansinnigt att köra fullt fungerande laboratorieinredning på soptippen.

– Men vi har haft ett gott stöd av Fredrik, Patrik och company på Enably – under hela processen. Det var underbart när vi kopplade in dem i projektet och fick koll på allting ända ner på skruvnivå. Ska man vara efterklok så skulle vi ha kopplat in Enably ännu tidigare, det hade varit bättre för alla inblandade, berättar Patrik Samuelson.

Gemensamt för både den gamla och nya inredningen i Retziuslaboratoriet är att den kommer från Sävar. Och Patrik Harnerud på Enably är glad över att Xbrane valt att behålla den:

– Det var mitt första laboratorieprojekt, så det kändes extra gott i hjärtat att man hörde av sig till oss igen, och att vi bevisligen levererat sån kvalitet att den håller för världsunik forskning även 20 år senare, berättar han.

Redo för nya förändringar
Enablys modulära labinredningsserie Laborativ gör också att Xbrane nu är redo för fortsatta förändringar och omflyttningar.

– Ja, vi ser redan nu att ny utrustning gör att en säkerhetsbänk kommer att vara för liten, men eftersom det här systemet är så modulärt är det en väldigt enkel sak för oss att justera, avslutar Patrik Samuelson, Xbrane.

 

 

 

Vi och våra partners använder cookies för att förbättra och personalisera din upplevelse, visa annonser baserade på dina intressen och för att mäta och analysera data. Genom att använda vår webbplats och våra tjänster godkänner du att vi använder cookies som beskrivet i vår Integritetspolicy.